Nie každý z nás si uvedomuje dôležitú a nenahraditeľnú funkciu obličiek. Obličky majú dve najdôležitejšie funkcie-mechanickú a energetickú. Ale poďme pekne po poriadku. Obličky sú párový orgán, uložené sú po oboch stranách driekovej chrbtice. Ich hlavnou mechanickou funkciouje filtrovať krv od nadbytočných nečistôt a nepotrebných látok. Tieto nečistoty spolu s vodou putujú ako močovina (dusíkatý odpadový produkt), kyselina močová, kreatinín (odpad svalového metabolizmu), glukóza, vitamín C, amoniak, minerálne látky (sodík, draslík, vápnik, horčík) a niektoré menšie bielkoviny. Je to v podstate tlakový filtračný systém, pri ktorom väčšie molekuly, zložité bielkoviny, červené a biele krvinky ostávajú vo vlásočniciach, nepodieľajú sa na tvorbe moču a malé molekuly prenikajú a vytvárajú spolu s vodou moč.
Produkcia moču obličkami je nepretržitý proces prebiehajúci 24 hodín každý deň, ako v priemyselnej čističke vôd. Priemerná denná produkcia moču je asi 1.2 až 1.5 litra a za život človeka do veku cca 70 rokov je to 34 500litrov moču. Množstvo moču, ale aj koncentrácia v ňom rozpustných látok sa výrazne mení podľa toho, čo jeme a koľko pijeme, akí sme aktívni, aká je okolitá teplota… Priemerný človek do veku cca 70 rokov vypije 50 000 litrov vody. Priemerne za deň by mal vypiť dospelý človek od 1,5l do 2,5 čistej najlepšie pramenitej alebo filtrovanej vody. No ak máme suchšiu stravu, je nutné pridať k tomu od 0,5-0,75 l vody, pri športe + ďalší 1 l vody a pri ťažkej fyzickej práci + 0,5 až 1 l vody. V záležitosti od potenia (keď to sčítame), sa môžeme dostať od 2 l do 5 l vody za deň. Takže pitný režim sa nedá „našiť“ na mieru na nás všetkých všeobecne. Je tam veľa faktorov, ktoré ho ovplyvňujú. Jednoduchou kontrolkou je naša malá potreba – močenie. Zdravý človek by mal priemerne chodiť na malú potrebu 3-6x za 24hod. Ak chodíte 3x za 24hod., váš pitný režim je na hrane – slabý. Ak však chodíte viac ako 6x za 24hod., pijete veľa a zbytočne vyčerpávate a preťažujete svoje obličky.

Obličky však majú aj druhú dôležitú funkciu a tou je energetická zásobáreň životnej energie. 50% životnej energie sme zdedili po rodičoch a tá sa nedá dopĺňať, druhých 50% životnej energie však vieme stále dopĺňať kvalitným 6-8hod. spánkom, dychovými – energetickými cvičeniami, kvalitnou – zdravou stravou a kvalitnou – živou čistou vodou. Preto, ak vám rodiča zomreli predčasne na chorobu (nedožili sa 70 rokov), tak váš koreň nebude veľmi silný a musíte potom pracovať na tom, aby ste tých druhých 50% permanentne dopĺňali – spánkom, cvičením, zdravou stravou a správnym pitným režimom.

Ak sa o vaše obličky nebudete starať a váš život bude hektický (veľa stresu, zlé vzťahy, málo spánku, veľa kávy, sladké nápoje, veľa sladkostí, veľa mäsa alebo soli…), čo znamená, že nedopĺňate druhých 50% životnej energie, začne sa vám vyčerpávať zdedených 50% a tie sa už doplniť nedajú. Potom veľmi rýchlo starnete a v bolestiach umierate.

Recepty na vitalizáciu obličiek:

Nápoj azuki BZL

200 g fazule Azuki
5 cm riasy Kombu
8 dcl pramenitej alebo filtrovanej vody

Do hrnca dáme fazuľu, ktorú 3x prepláchneme a namočíme minimálne na 4 hod. Potom vodu z namáčania zlejeme (ak nás fazuľa nenadúva, tak vodu nezlievame). Hrniec dáme na varič a fazuľu privedieme k varu, pridáme riasu Kombu, znížime plameň a varíme aspoň 1-8 hod. Čím dlhšie, tým viac tepla a energie do nápoja vstupuje a tým sa viac vitalizujú obličky. Vývar z fazule prelejeme do pohára a fazuľu si potom môžeme urobiť na obed. Pijeme 2 až 3 šálky za deň aspoň 30 dní.

Fazuľová krémová polievka BZL

250g Rubínovej fazule
2 stredné cibule
2 stredné mrkvy
5cm riasy Kombu
1čl morskej soli
½ čl čierneho korenia
1 čl mletej rasce

Fazuľu na noc namočíme, na druhý deň vodu zlejeme, pridáme čistú filtrovanú vodu a riasu Kombu. Nesolíme a spolu varíme 1 až 8hod. Čím dlhšie, tým viac tepla a energie do polievky vstupuje a tým sa viac vitalizujú obličky. Potom pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, soľ a koreniny a varíme ďalších 30 minút. Na záver polievku rozmixujeme, podľa potreby zahustíme instantnou kukuričnou krupicou a na tanieri ju ozdobíme opraženým sezamom.

ZDIEĽAJTE