Každá potravina má svoju energiu a ňou ovplyvňuje naše telo. Z hľadiska termostatického majú potraviny energiu buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu. Síce skutočná zima ešte stále na Slovensko neprišla, vonku nám však prituhlo a my musíme telo začať zohrievať. Ako to urobiť? Pokiaľ budete sedieť v miestnosti, kde vám je zima, nepostačí, keď si zoberiete deku, prípadne vypijete horúci čaj. Dokým nezavriete okno, cez ktoré tá zima dnu prichádza, riešenie bude iba krátkodobé. Telo nestačí zohrievať zvonku, vždy musíme začať zvnútra. Preto si treba vyberať správne potraviny.

Článok pokračuje pod reklamou.
Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov

Zeleninové vývary

Ideálnym pokrmom v období zimy sú dlho varené zeleninové vývary. Do hrnca dajte cibuľu, na to 2 druhy koreňovej zeleniny, zalejte čo najväčším množstvom vody a nechajte variť na najmenšom ohni. Polievku zatiaľ neochucujte, ani nesoľte. Už po prvých hodinách (2-3) polievka získa prirodzene sladkú chuť zo zeleniny. Počas dňa si môžete z vývaru popíjať – výborné medzi jedlami ako desiata či olovrant. Čím dlhšie budete polievku variť, tým väčšie teplo do tela dostanete. Takto varené vývary sú ideálne najmä pre ženy, ktoré majú radi sladkosti a nevedia sa zbaviť závislosti na nich.

Strukoviny

V období zimy najviac trpia z našich orgánov obličky a slezina. Ani obličky, ani slezina nemajú radi chlad, a preto sa musíme o nich v zime čo najlepšie starať. Najlepšou výživou pre naše obličky sú práve strukoviny, preto by mali byť neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička najmä počas zimy. Na výber už dnes máte z mnohých – šošovica červená, hnedá, zelená, cicer, hrach zelený či žltý, no najmä rôzne druhy fazúľ. Nie nadarmo nám obličky pripomínajú svojim tvarom práve fazuľu. Môžete si robiť strukovinové polievky, prípadne omáčky, prívarky, takisto však napr. aj placky či karbonátky. Skúste na dochutenie použiť indické korenie Garam masala, vďaka ktorým naberie strukovina úplne iný rozmer.

Zázvor

Ak si radi varíte čaj, určite preferujte v zime čaje, ktoré majú energiu JANG – zohrievajúcu. Ideálnou voľbou je čaj zo zázvoru. Pite ho však bez medu a citrónu, nakoľko aj med aj citrón majú energiu opačnú – ochladzujúcu. Ten istý efekt má aj mäta, preto kombinácia zázvoru s mätou vôbec nie je vhodná. Telo po vypití takého čaju nevie, či má začať zohrievať alebo ochladzovať.

Článok pokračuje pod reklamou.
Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov

Kyslá kapusta

Tak ako ovocie, aj zeleninu by ste si mali vyberať vždy z našeho pásma a sezónne. Najlepšou voľbou v zime je kyslá kapusta. Okrem toho, že dodá vášmu telu veľké množstvo vitamínu C, podporí aj vašu pečeň. Výborné na zimu sú pikles – fermentovaná zelenina – ktorá obsahuje množstvo telu prospěšných vitamínov, baktérií a enzýmov.

Čomu by ste sa mali v svojom jedálničku v zime vyhýbať?

V zime sa treba určite vyhýbať všetkým ochladzujúcim JIN potravinám. Medzi tieto potraviny patrí najmä ovocie (čím exotickejšie, tým chladnejšie pre vaše telo), surová zelenina (rôzne smoothies či šaláty), sladkosti a bylinkové čaje. Z ovocia si teda vyberajte radšej miestne, ideálne sušené (sušením získava ovocie energiu JANG). Zeleninové šaláty si dochucujte v zime umeoctom, prípadne si robte už spomínané pickles. Sladkostiam by ste sa mali v zime úplne vyhnúť – okrem toho, že sú extrémne ochladzujúce, cukor patrí na prvé miesto potravín, ktoré sú pre telo škodlivé.

ZDIEĽAJTE