Okrem základných tradičných informácií o cukre a jeho spracovaní v organizme je dôležité poznať aj jeho energetické pôsobenie na človeka.

Článok pokračuje pod reklamou.
Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov

Cukor ako biely jed

Toto slovné spojenie ste už všetci určite počuli. Prečo je tomu tak? O tom by sa dalo veľa písať, napríklad: cukor telo prekysľuje, spôsobuje v organizme zápaly, vznik plesní, je to geniálny zlodej dôležitých látok v tele, je to extrémna JIN potravina a extrémny zdroj energie viac v texte dolu.

Prekyslenie organizmu

Cukor, podobne ako mäso (viac v článku o mäse na http://www.elementyzdravia.sk/clanok/energeticky-pohlad-na-maso/), patrí medzi kyselinotvorné potraviny. Ich prevaha v strave môže viesť k zdravotným problémom. Príkladom sú ochorenia kĺbov, reuma, obličkové a žlčníkové problémy, problémy s chrbticou, kožné problémy, zubné kazy, bolesti hlavy, ba dokonca aj problémy srdcovo-cievneho charakteru.

Zápaly a plesne

Zápal v tele vzniká preto, lebo organizmus sa, zjednodušene povedané, snaží brániť podráždeniu vyvolanému rôznymi spúšťačmi. Medzi ne patria aj rôzne potraviny a cukor je na prvom mieste. Jednoducho si to overíte napríklad tak, že pri začínajúcom zápalovom ochorení (napr. bolesť hrdla) vylúčite zo stravy sacharidy (hlavne jednoduché). Imunita si s problémom bude vedieť omnoho ľahšie poradiť a ochorenie sa nerozvinie.

Článok pokračuje pod reklamou.
Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov

Vzťah medzi cukrom a plesňovými ochoreniami je založený na spomínanom prekyslení. Kyslé prostredie je výbornou živnou pôdou pre rôzne choroboplodné zárodky vrátane plesní. Ak trpíte mykózou, skúste zo stravy vylúčiť sacharidové potraviny (hlavne jednoduché sacharidy) a výsledok na seba nedá čakať dlho.

Geniálny zlodej nevyhnutných látok

Na spracovanie a vstrebanie cukru organizmus potrebuje veľa dôležitých látok, hlavne vitamínov a minerálov. Ak sa tieto v strave človeka nenachádzajú v dostatočnom množstve, telo si ich musí vziať z už existujúcich tkanív – kostí, nechtov, vlasov a pod. Cukor je popri fajčení najhorším zlodejom týchto dôležitých látok, a ak ho vysadíte, organizmus si vydýchne a začne sa rýchlo regenerovať a ozdravovať. Príklad bedrový kĺb zdravého mladého človeka zvládne tlak 1 tony a v starobe cca 60 rokov bedrový kĺb praskne pri tlaku 5 až 15 kg. Predstavte si ako sme ho museli okradnúť, keď je taký slabý.

Extrémny jin

Cukor patrí medzi extrémne jinové potraviny. To znamená, že pri jeho konzumácii v organizme nastáva uvoľňovanie orgánov, preťaženie obličiek a v konečnom dôsledku až poškodenie trávenia. Jin v tele vytvára energiu chladu a preto väčšinou ženám býva zima, mávajú studené ruky alebo nohy. Toto je efekt konzumácie cukru majú s ním problém hlavne jinoví ľudia.

Dá sa to aj bez cukru?

Áno, ale. Ľudský organizmus dokáže fungovať aj bez sacharidov a prepne sa na tzv. tukový metabolizmus, ktorý je najvyššou úrovňou zdravého trávenia – energiu dokáže čerpať priamo z tukov v strave alebo z tukových zásob. Človek podáva vysoký výkon, neprekáža mu hlad, vydrží dlho nejesť. Nech vám však ani nenapadne vylúčiť zo stravy sacharidy!

Šťastie praje pripraveným a toto v prípade prechodu na tukový metabolizmus platí stonásobne. Proces musí byť postupný a pomalý, všetky orgány musia fungovať bezchybne, zdravotný stav človeka musí byť stopercentný. V opačnom prípade nastávajú zdravotné problémy – nedostatok energie, malátnosť, únava, problémy so sústredením a pod. –, ktoré nezriedka vedú až ku kolapsu.

Je to podobné ako chlap, ktorému žena celý život varí večeru a zrazu odíde na mesiac na liečenie. Chlap sa neprepne zo dňa na deň a nezmení sa na výkonného šéfkuchára. Pravdepodobnejšie je, že rozbije pár tanierov, zašpiní kuchyňu, vybuchne mu tlakový hrniec, a aj tak sa nenaje. Ak by sa však postupne učil variť jednoduché jedlá, kým je ešte žena doma, po jej odchode by vedel nabehnúť na nový režim. Tak je to aj s prechodom na tukový metabolizmus.

Kľúčom je rovnováha

Cukry sú teda pre organizmus bežného človeka, ktorý celý život funguje na sacharidovom metabolizme, nevyhnutné. Ako však vyvážiť spomínané negatíva? Kľúčom je konzumácia plnohodnotných a kvalitných zdrojov pomalých, čiže zložených sacharidov – ich vstrebávanie trvá dlhšie, organizmus z nich získa dostatok energie na dlhú dobu a pri ich spracovaní nie je potrebné telu „kradnúť“ toľko veľa minerálov. Zdrojom sú hlavne obilniny a zelenina.

Článok pokračuje pod reklamou.
Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov

Extrémny zdroj energie

Predstavte si kozub, v ktorom zakúrite drevom a potom do ohňa prilejete benzín. Oheň vzbĺkne a rýchlo zhasne. Ak by ste chceli kúriť benzínom, miniete ho veľmi veľa ale tepla budete mať málo. Zhruba takto to vyzerá z pohľadu organizmu rozdiel medzi rýchlymi (jednoduchými) a pomalými (zloženými) cukrami. Badateľné je to hlavne u detí – isto poznáte prípady detí, ktorých baterky sa nie a nie vybiť. Zamysleli ste sa však niekedy nad ich stravou? Brumíky, koláčiky, čokoládky, pečivo a džúsiky – toto všetko sú zdroje super rýchlych sacharidov. Deti sú po nich doslova „naspidované“, nechcú spať a nedá sa s nimi vydržať. Ale sladké by papali stááááááááááále!!!

Metabolizmus detí je beztak rýchly a úroveň ich energie je omnoho vyššia ako u dospelých. Rýchle sacharidy teda vôbec nepotrebujú. Len zbytočne znásobia energiu, ktorou deti tak či tak nepotrebujú a okrem iného ich okráda o dôležité látky pre správny vývoj.

U športovcov sú to energetické nápoje, ktoré im síce dodajú výbušnú energiu, ale im spaľujú organizmus zvnútra a oslabujú trávenie, čím sa oslabí výkon svalov, oslabia sa obličky, čím hrozia kĺbové zranenia, je pomalšia regenerácia vďaka vysokému prekysleniu….

PRETO SI VYBERTE SPRÁVNE. ZÁLEŽÍ NA VÁS AKÝ ŽIVOT CHCETE PREŽIŤ. PLNÝ ZDRAVIA ALEBO CHOROBY A UTRPENIA!!!

ZDIEĽAJTE