Je mlieko naozaj zdravé?
Mlieko a výrobky z neho majú povesť jednej z najzdravších potravín. Zároveň sa však v poslednej dobe vynorilo množstvo informácií o jeho škodlivosti pre zdravie človeka. Ako je to naozaj?
V tomto článku si nenárokujeme na absolútnu pravdu. Skôr chceme poskytnúť prehľad základných informácií o účinkoch mlieka a mliečnych výrobkov na zdravie.
Článok pokračuje pod reklamou.Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov
Mlieko prospieva kostiam
Túto vetu už asi počul každý z vás. Mlieko je zdravé pre kosti, lebo obsahuje množstvo vápnika, ktorý pomáha v prevencii ochorení, ako napríklad osteoporóza. Je síce pravda, že mlieko obsahuje až 125 mg vápnika na 100 g, samotný vápnik vám však zdravé kosti nezabezpečí. Potrebné sú aj iné látky, napr. vitamín K, D, horčík či vitamín C.
Dôležitým faktorom je tu využiteľnosť prijatého vápnika. Pre jeho využitie je nevyhnutný aj horčík. V kravskom mlieku sa nachádza viac vápnika ako horčíka, takže zdanlivo vysoký obsah telo nevie bez dodania iných potravín s obsahom horčíka využiť. Ak chcete využiť vápnik z mlieka, musíte spolu s ním prijať aj potravinu s vysokým obsahom horčíka. Omnoho jednoduchším riešením je však zjesť niečo, čo obsahuje vápnik aj horčík vo vyváženom pomere.
Dokonale vyvážený obsah týchto dvoch minerálov nájdete v semenách a v zelenine, hlavne v tmavozelenej listovej zelenina. Skúste teda do stravy zaradiť brokolicu, kel, špenát, šalát či divorastúce jedlé byliny. Zdravie kostí zabezpečia aj iné faktory – pravidelná fyzická aktivita, hlavne silový tréning, strava s nízkym obsahom sodíka a vyhýbanie sa cigaretám.
Mlieko má vysoký obsah bielkovín a prispieva k stavbe svalovej hmoty
Svalová hmota je dôležitá pre dobre fungujúci metabolizmus, telesnú silu a udržiavanie zdravej váhy. Buduje sa práve pomocou bielkovín. Dôležitosť budovania svalovej hmoty sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom, lebo starší ľudia ju strácajú rýchlejšie.
Plnotučné kravské mlieko obsahuje asi 3 g bielkovín na 100 ml. Je pravda, že ide o veľmi kvalitné bielkoviny, lebo obsahujú všetky tzv. esenciálne aminokyseliny. Esenciálne aminokyseliny sú také aminokyseliny, ktoré si telo nevie samo vyrobiť, preto ich musíme prijať vo forme potravy. Potraviny, ktoré ich obsahujú, sa nazývajú úplné zdroje bielkovín (ryby, mäso, mlieko a vajcia).
Článok pokračuje pod reklamou.Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov
Na druhej strane však existuje aj niekoľko úplných rastlinných zdrojov bielkovín (quinoa, pohánka, konopné a chia semená, spirulina a sója), takže ani vegáni nemusia mať hlavu v smútku. Rastlinná ríša navyše ponúka množstvo neúplných zdrojov bielkovín, ktoré však pri správnom kombinovaní dokážu telu poskytnúť všetky esenciálne aminokyseliny. Hlavnou zásadou je kombinovať celozrnné obilniny, strukoviny a semená vtedy telo získa všetky potrebné esenciálne aminokyseliny. Pri iných kombináciách treba dbať na to, aby sme nepresiahli 24 hodín, lebo telo nevie aminokyseliny skladovať dlhšie.
Intolerancia a potravinové alergie
Dva hlavné dôvody, prečo také obrovské množstvo ľudí nesmie konzumovať mliečne výrobky, sú intolerancia laktózy (mliečneho cukru) a alergia na kazeín (mliečnu bielkovinu). Podľa údajov National Digestive Diseases Information [národné informácie o tráviacich ochoreniach] dnes v USA trpí potvrdenou intoleranciou laktózy asi 33 % obyvateľov a zníženou činnosťou enzýmu laktáza až 75 % obyvateľov.
Intolerancia laktózy vzniká v dôsledku zníženej činnosti enzýmu laktáza, ktorý ju v tenkom čreve štiepi na jednoduché cukry. Ide teda o poruchu trávenia. Intolerancia kazeínu je zase nežiaducou reakciou imunitného systému, teda alergiou. Mlieko okrem kazeínu obsahuje aj ďalšie alergény, tie však nie sú takou častou príčinou problémov ako práve kazeín.
Ľudia, ktorí nesmú prijímať laktózu, môžu konzumovať mlieko a mliečne výrobky bez obsahu laktózy. Ľudia, ktorí sú alergickí na kazeín alebo iný alergén v mlieku, nesmú mlieko prijímať vôbec (vylúčenie alergénu). Jediným riešením je však väčšinou vylúčenie alebo obmedzenie konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov.
Iné problémy a prístupy
Existujú aj ďalšie príznaky, ktoré sa často spájajú práve s mliekom. Je však veľmi ťažké ich definitívne diagnostikovať, preto ich konvenčná medicína často zamieta ako nepotvrdené alebo náhodné. Ide o príznaky ako kožné problémy (hlavne akné), ekzémy alebo zápal v tele.
Tradičná ajurvédska medicína však o škodlivých účinkoch mlieka vie už dlho. Zdôvodňuje ich faktom, že mlieko je ťažko stráviteľné, v pľúcach a v tráviacej sústave a hlavne v hrubom čreve spôsobuje nadmernú tvorbu hlienovitej hmoty ama, ktorá následne znemožňuje správne vstrebávanie živín a zaťažuje organizmus. Preto odporúča mlieko nekonzumovať vôbec, prípadne vo veľmi malých množstvách na zlepšenie trávenia po jedle a zásadne riedené (napr. tradičný indický jogurtový nápoj lassi, ktorý sa vyrába z riedeného jogurtu a korenín na trávenie). Najviac škodí ľuďom typu kapha dóša.
V ďalšom článku sa dozviete podrobné informácie o mlieku a mliečnych výrobkoch z energetického pohľadu.