Mäso sa tradične považuje za zdravú a nenahraditeľnú potravinu. Skutočne obsahuje mnohé zdraviu prospešné látky, v dnešnej dobe ho však ľudia konzumujú v obrovskom množstve, dokonca každý deň, zatiaľ čo v minulosti tvorilo stravovaciu výnimku počas sviatočných dní. Pozrime sa spoločne na hlavné živiny, ktoré z mäsa robia údajne nenahraditeľnú potravinu pre človeka.

Článok pokračuje pod reklamou.
Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov

Bielkoviny

Mäso sa považuje za nenahraditeľné hlavne vďaka obsahu bielkovín. Je tzv. úplným zdrojom bielkovín, tzn., že obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Sú to také aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu a ktoré si organizmus nevie sám vyrobiť. Musí ich teda prijímať vo forme potravy. Podobne ako v prípade mlieka (http://www.elementyzdravia.sk/clanok/mlieko-zapadny-pohlad/) ich však dokáže získať aj z rastlinnej stravy, a to dvomi spôsobmi – konzumáciou úplných rastlinných zdrojov bielkovín alebo konzumáciou správne skombinovaných neúplných rastlinných zdrojov bielkovín.

Medzi úplné rastlinné zdroje bielkovín patrí quinoa, pohánka, konopné a chia semená, spirulina a sója. Existuje aj množstvo neúplných rastlinných zdrojov bielkovín, napr. niektoré strukoviny, semienka, orechy, zelenina a dokonca aj obilniny, ktoré pri správnom kombinovaní dodajú organizmu všetky aminokyseliny nevyhnutné na syntézu aj tých 9 esenciálnych. Hlavnou zásadou je pri kombinovaní neprekročiť hranicu 24 hodín, lebo telo nevie jednotlivé aminokyseliny skladovať dlhšie. V praxi by to vyzeralo napríklad takto: obilninová kaša s konopným proteínom (raňajky), zeleninové rizoto s tempehom (obed) a hŕstková polievka (večera).

Veľkou nevýhodou živočíšnych bielkovín je, že pri ich spracovaní vzniká vedľajší produkt – kyselina močová –, ktorá môže spôsobovať množstvo zdravotných problémov, napr. dnu. Preto ani „tradiční“ odborníci na zdravú výživu neodporúčajú prijímať bielkoviny prevažne zo živočíšnych zdrojov.

Tuky

Mäso obsahuje tuky v podobe nasýtených mastných kyselín. Tradične sa nasýtené tuky vnímali ako zlo, ktoré zvyšuje cholesterol a upcháva cievy, produkty ako bravčová masť či kravské maslo podľahli miestami až démonizácii a odporúčalo sa vôbec ich nekonzumovať.

Toto je však prehnané (už zdravý rozum varuje pred akýmkoľvek extrémom) – prepustené maslo (ghí) doma vyrobené z kvalitného kravského masla na tráve sa pasúcich kráv je určite lepšie pre zdravie ako umelý rastlinný margarín. Podobne domáca bravčová masť z ošípaných chovaných bez príkrmov, hormónov a antibiotík je pri občasnej konzumácii lepšia ako priemyselne vyrábané rastlinné oleje. Toto platí hlavne pri vyprážaní na vysokých teplotách – bravčová masť a ghí majú vyšší bod prepálenia, takže ak už musíte z času na čas niečo vypražiť, pokojne ich použite. Zdôrazňujeme však umiernenosť – z času na čas skutočne znamená občasne, nie pravidelne.

Článok pokračuje pod reklamou.
Tu bude reklama pre neregistrovanych uzivatelov

Organizmus potrebuje všetky druhy mastných kyselín a dôležitejší ako druh je ich vzájomný pomer. Preto sa v prípade tukov treba riadiť zdravým rozumom, striedať ich, vyberať si len čo najmenej spracované tuky z kvalitných zdrojov a zamerať sa na kvalitu, nie na kvantitu.

Mikroživiny – vitamíny a minerály

Ďalším argumentom v prospech konzumácie mäsa je vysoká koncentrácia mikroživín, hlavne železa a vitamínov skupiny B. Väčšina sa dá nahradiť z rastlinných zdrojov. Jedinou výnimkou je vitamín B 12, ktorý sa podľa doteraz známych informácií nenachádza v žiadnej rastlinnej potravine. Práve preto musia byť mnohé vegánske polotovary (napr. rastlinné mlieka, nutričné kvasnice a pod.) obohatené o tento vitamín, ktorého nedostatok môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Obsah vitamínu B 12 je asi jediným argumentom v prospech nevyhnutnosti občasnej konzumácie mäsa.

Na záver

Ak obmedzíte konzumáciu mäsa, neuškodíte si, práve naopak, prečistíte a odľahčíte organizmus. Ak však mäso príležitostne zaradíte do jedálneho lístka, podobne ako to robili naši predkovia, tiež sa nič nestane. Je to vhodné hlavne v obdobiach veľkého fyzického vypätia, čiže pri namáhavej fyzickej práci (na stavbe, na poli, pri profesionálnom každodennom tréningu a pod.). V takom prípade si však vyberajte kvalitné, poctivé a čerstvé zdroje, nie polotovary, údeniny, šunky a salámy, v ktorých sa nachádza veľa prídavných látok a chémie a ktoré občasnú liečivú konzumáciu mäsa úplne popierajú .

V ďalšom článku sa dozviete podrobné informácie o mäse z energetického pohľadu.

ZDIEĽAJTE